Alletament matern (veure informació específica)

El nostre centre forma part de la IHAN i per tant afavorim la lactància materna, conscient de que és el millor per el teu nadó. El personal de hospitalització et pot ajuda en qualsevol dubte que tinguis al respecte de la lactància.


 

CONSELLS GENERALS

• Durant l’estada hospitalària és recomanable, per a una bona instauració de l’alletament, que el nadó estigui les 24 h del dia amb la mare a l’habitació.

• Amb una dutxa diària n’hi ha prou per a una bona higiene dels pits.

• Abans de donar el pit renteu-vos les mans.

• Una bona col·locació del nen al pit evita la formació de clivelles als mugrons.

• El nadó ha d’estar encarat davant del pit i la seva boca davant del mugró, suficientment a prop per encabir gran part de l’arèola.

• La freqüència i durada de les preses ha de ser a demanda del nadó, no les heu de restringir. No heu de mirar el rellotge, el nen és qui controla l’alletament.

• Al principi de la mamada, la llet surt més aigualida per calmar la set del nadó i cap al final és més greixosa, l’atipa més.

• Com més doneu el pit, més llet tindreu. La demanda controla la quantitat.

• Durant el primer mes de vida el nombre de preses pot ser entre 7 i 12 al dia.

• Alterneu l’ordre de les preses del pit en cada mamada, començant cada vegada amb el pit que ha estat succionat en últim lloc, per tal d’afavorir que els pits es buidin i així estimular una bona producció de llet.

• Eviteu la utilització del xumet durant els primers dies de vida perquè no interfeixi en l’aprenentage de la succió del mugró.

• Poseu-vos uns sostenidors còmodes i que no comprimeixin.


Consells per a la conservació de la llet materna

CONSERVACIÓ DE LA LLET UN COP EXTRETA

A la nevera 48 hores

A temperatura ambient entre 8 i 10 hores

Llet descongelada a la nevera 24 hores

Llet descongelada fora de la nevera entre 4 i 5 hores

Llet congelada a -14 ºC fins a tres mesos

Llet congelada a -20 ºC fins a un any

CONGELACIÓ DE LA LLET MATERNA

• Un cop extreta la llet, abans de posar-la al congelador és millor que la deixeu a la nevera almenys 30 minuts.

• No ompliu més de 3/4 parts dels pots perquè la llet es dilata en congelar-se.

• No la congeleu passades 48 hores de l’extracció.

• Anoteu al pot el dia i l’hora de l’extracció.

• La podeu congelar en pots nets de vidre o plàstic o en bosses de congelar líquids (aquestes són menys recomanables).

• Podeu reciclar pots de vidre, de plàstic, de sucs o de conserves que no deixin olor ni gust.

DESCONGELACIÓ I UTILITZACIÓ DE LA LLET MATERNA

• Per descongelar la llet convé que la deixeu a la nevera després de treure-la del congelador (heu de tenir en compte el temps que dura un cop descongelada).

• Per donar la llet a temperatura ambient l’heu de treure de la nevera unes dues hores abans.

• No la descongeleu ni l’escalfeu al microones, ja que es fa malbé. • No podeu tornar a congelar la llet una vegada descongelada.

• Si necessiteu descongelar-la ràpidament la podeu posar sota un raig d’aigua calenta (que no cremi).

• Per escalfar la llet la podeu posar una estona en un recipient amb aigua tèbia (bany maria).

• Abans d’utilitzar-la l’heu de sacsejar amb un moviment rotatori perquè tots els components es barregin bé.

• Si tota la llet descongelada no es consumeix en el temps establert l’heu de llençar.

ESTERILITZACIÓ DEL MATERIAL PER A LA CONSERVACIÓ I CONGELACIÓ DE LA LLET MATERNA

Heu d’esterilitzar tots els accessoris que feu servir: tirallets, pots, biberons, etc. Ho podeu fer:

• Bullint els estris entre 5 i 10 minuts.

• Amb solucions d’hipoclorit al 2% (tipus Milton, etc.). Teniu en compte que tots els accessoris han de quedar ben submergits dins l’aigua almenys 30 minuts.

• Amb el sistema microones.

• Amb vapor.

Per eixugar aquests accessoris és millor que els deixeu escórrer boca avall, que s’eixuguin sols. Si necessiteu eixugar-los més ràpidament podeu fer servir paper de cuina.